30-05-06

Wedstrijdverslag - 20 kilometer van Brussel - 28 mei 2006.

20.2K in 1:31:15 (AHR 186. MHR 210).

Brussel... je moet er van houden, want anders kan je je er flink aan ergeren. Het is ook de enige wedstrijd waarover je ongeveer als volgt moet berichten:

  • 20.6K in 1:33:35
  • 20.2K in 1:31:15
  • 20K in 1:30:21
Credit where credit is due: de ChampionChip is een hele verbetering en ook de plaats van de startmatten aan het einde van het Jubelpark is een goed idee. Je krijgt een soort vliegende start (2:20 minuten van de bogen tot de startmat) en ook de frustratie over die ellendige flessenhals vlak na de bogen is er niet meer. Anderzijds... als je de nettotijd vanaf de startmat telt, hang de bordjes met de kilometertijden dan toch niet op dezelfde plaats als de vorige jaren (geteld vanaf de bogen, dus). Voor een piekfijn georganiseerd reuzenevenement van 25,000 mensen blijft het toch dat tikje amateuristisch aanvoelen. Maar... dat is een van de charmes van Brussel! Kom een paar keer terug, en je leert ermee leven en er zelfs van houden! Bij mijn zesde deelname verrast het mij in elk geval allemaal niet meer - ik voel mij er thuis als was het een van mijn zwerfroutes in Merelbeke.

De wedstrijd zelf (ttz hetgeen zich vanbinnen in de loper afspeelt) verliep zeer goed. Op gang geschoten vanuit startvak twee vond ik bijzonder snel het juiste groefje (al weet je dat eigenlijk pas met zekerheid na de aankomst) en kon ik vrijwel perfekt het tempo wat omhoog of onlaag aanpassen in funktie van de glooiingen over de eerste 7 kilometer. Om de een of andere reden maak ik daar altijd een soort mentale inventaris van hoe het staat en wat er nog komen moet. Heeft allicht iets te maken met de aardstralen op die plek in Terkamerenbos. Dit jaar werd ik er vlotjes voorbijgelopen door een jonge collega waarvan ik mentor ben... ik koesterde even de illusie dat ik hem aan het einde zou terugpakken, met mijn ervaring en vlakke tempo en zo, maar de realiteit is natuurlijk dat hij mij in de resterende dertien kilometer nog zes minuten aan de broek heeft gelapt. Je wordt ouder, papa.

Maar misschien toch niet, want ik voelde me nog altijd compact en sterk en in staat tot grootse dingen. Het tempo bleef lekker strak en op de 10 kilometer kwam ik door aan 44:55 (gecorrigeerd voor het verschil tussen start en startmat). Pal op schema voor mijn beoogde 1:30, dus. Maar vanaf kilometer elf onthult Brussel haar ware karakter en begint het eindeloze, onzichtbare maar zo doeltreffende slopingswerk van omhoog, omlaag, omhoog, omlaag... Kilometer 12 is onkarakteristiek direct - een volle kilometer vlas plat en klimmen - en kilometer dertien is dan weer zacht en genadig - een volle kilometer dalen. Rond de 15 krijgen velen een mentale tik omdat het hier altijd zwoegend gaat en je gewoon niet ziet dat het hier verraderlijk vals plat is. Bovendien begint het spookbeeld van de klim naar Tervuren in je hoofd te spelen. Je popelt om het kreng aan te pakken, maar eerst word je nog drie treiterige kilometers beurs getergd en als je er dan eindelijk mag aan beginnen - ongemerkt, want er is geen duidelijk begin of steile knik maar eerder de zoveelste overgang naar lichtjes bergop - heb je er geen zin meer in.

Deze jongen was echter niet aan zijn proefstuk toe en wist waar het in Brussel op aankomt: 5 kilometer om in de sfeer te komen, dan 10 kilometer om wedstrijd te lopen, en dan 5 kilometer om jezelf tot het uiterste te doen lijden. De klim tussen bordjes 18 en 19 gingen dan ook relatief goed, al loop ik van nature niet zo goed omhoog. Eenmaal aan de top beukte ik er zwaar tegenaan om te proberen de 1:30 te halen. Any given Sunday had ik allicht toen al kunnen uitrekenen dat ik die tijd onmogelijk nog kon halen, maar het grijs stond me toen al voor de ogen en dan lukt rekenen niet meer - alleen nog doorstoten naar zwart en dan zwart met witte stipjes. En dat heb ik gedaan. Ik denk niet dat ik eerder al zo diep ben gegaan in een wedstrijd. Aan het bord van de 20 kilometer maakte ik dan de fout die ik al zes keer na elkaar heb gemaakt: aanzetten voor het ultieme eindschot waar het natuurlijk nog te ver is en je onvermijdelijk stilvalt op 200 meter van de meet. Ik leer het nooit.

Van mat tot mat werd het uiteindelijk 1:31:15 en of ik die tijd nu omreken naar 20K of de oorspronkelijke boog-tot-streep: het blijft hoe dan ook een PR van zo'n anderhalve minuut. En voor die 1:30 kom ik volgend jaar terug: vroeg of laat moet ze er aan geloven op deze lastige maar mooie wedstrijd.

Een uur later: van de hel naar de hemel. Onder de douche bij mijn vriend Christophe (1:47, 8 minuten PR), de fantastische catering van zijn aangetrouwde familie, de avonturen van het Donkse Tetterduo (22 minuten PR, alstublieft!)...

22:57 Gepost door Stefan | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

verdorie da'k u niet gezien heb ... maar je loopt er toch nog maar es de pannen van het dak!

Gepost door: Koen | 30-05-06

fantastisch een fantastisch verslag van een fantastische wedstrijd. Tot maandag?

Gepost door: Lien | 31-05-06

Dalai Lama. Maandag 5 juni - stadsloop in Gent. Eerst was ik van plan om daar de 10K te lopen, maar ik heb andere plannen. Mijn moeder en ik gaan in het Sportpaleis naar de Dalai Lama luisteren, want ook de geest heeft af en toe een stevige workout nodig.

Gepost door: Stefan | 31-05-06

:-) alweer een leuk verslag en ge hebt toch maar mooi een nieuw PR gehaald! PRoficiat!!

Gepost door: Ruthje | 01-06-06

Dik in orde... Proficiat met jouw prestatie. Tot volgend jaar.

Gepost door: Jan | 01-06-06

linkje Hoi Web-logger en hardloper of atleet!

Ik ben Leo Tolboom en ik heb een startpagina, runningman.eigenstart.nl , daarop verzamel ik zoveel mogelijk web-log’s over hardlopen en atletiek, jij staat er ook bij! (ga maar kijken!)
Mijn vraag, wil je mijn linkje op je site zetten? Weet je nog web-log’s over hardlopen of atletiek geef ze aan mij door dan zet ik ze erbij.

groeten
Leo Tolboom

Gepost door: Leo | 04-06-06

Mooi! Mooi gelopen en mooi verslag. Het is toch altijd weer een beetje jezelf tegenkomen op zo'n wedstrijd hé. Ook ik was die dag aanwezig en heb een zeer mooi wedstrijd kunnen lopen. Cu next year!

Greetz, woudloper TCrunning.

Gepost door: Tom | 05-06-06

De commentaren zijn gesloten.