01-10-06

Training - Zondag 1 oktober 2006. (R-196)

20.4K in 1:45:51 (AHR 158).

Een van de aspecten die ik voor deze marathoncampagne wil verbeteren aan mijn trainingsregime, is focus. Zie ook Shawn Phillips elders op het net. 't Is nu niet dat ik die mens zijn titel van 's werelds beste abs wil afdoen, maar enkele van de dingen waar hij het over heeft, laten zich zonder meer vertalen naar het loopgebeuren. Qua tussentijdse objectieven, die de focus moeten verhogen, zijn de gewichts- en kilometerdoelen duidelijk. Wat gewicht betreft drukte ik de voorbije week al een paar keer 80.5 op de weegschaal. Check: ik ben eigenlijk al halfweg om op 1 november op of onder 80 kilo te gaan. Wat het maandtotaal van 200 kilometer betreft: niets beter dan de kop er eens lekker af te bijten met een twintiger. Wat bovendien "psychologisch onder de mensen komen" is: fijn om even te toetsen dat dit soort afstand nog altijd zonder probleem kan.

Onderweg ben ik met niets van dat alles bezig geweest, want het was een perfecte dag om te lopen en ik voelde me de hele tijd veel te veel in het moment om zelfs maar met tussentijden of hartslag bezig te zijn. Wel duwde ik hier en daar een tussenpunt op de chrono, maar dat is meer als later referentiemateriaal voor de lange winteravonden. De stroken asfalt klikten lekker weg, de wielertoeristen, wandelaars en mountainbikers knikten vriendelijk gedag en de wind moedigde de blaadjes aan die tikkertje speelden rond mijn benen. Vooraf vreesde ik even voor een terugval vanaf pakweg tien mijl, maar de eerste tien kilometer gingen voldoende traag om de hele afstand zonder inzinking door te komen. Een fond leggen - ook in lopen is het belangrijk.

Zodoende streep ik de officiele eerste dag van mijn voorbereiding door met een moreel als een huis. De weg is nog zeer lang (je kan 196 dagen eigenlijk geen marathonvoorbereiding noemen, maar de aanloop naar begin december of zo dient uiteraard om in die mate in vorm te raken dat het eigenlijke schema zelf kans op slagen heeft) en de zondagse duurlopen moeten vanzelfsprekend een stuk trager (en de hartslag een pak lager), maar als ik niet te veel roet op mijn bord krijg in de vorm van al te gekke professionele wendingen, blessures en dergelijke, plan ik voor mijn vijfde start op de Coolsingel mooie dingen - om nog te zwijgen over mijn vierde aankomst.

Nog even terugkomen op dat gewicht. Tot voor een paar maanden vond ik dat ik licht genoeg woog voor iemand van mijn lengte. Dat vind ik nog steeds, maar toch wil ik proberen om ditmaal op een lager competitiegewicht uit te komen dan ooit. Dat heeft veel te maken met de inspanningstest die ik op 17 juni dit jaar deed. Aan het UZ in Gent maten ze toen een VO2max van ongeveer 52 per wat-is-die-eenheid-ook-alweer (en daar valt door training niet veel meer aan te veranderen) en ook met mijn verzuringsprofiel konden ze best leven. Het enige, kurkdroge advies dat ik bijgevolg kreeg: "probeer een paar kilo kwijt te spelen". Als je bedenkt dat een topatleet van mijn lengte tussen de 12 en 14 kilo minder weegt, en dat alle vet bij het lopen gewoon passief aan je lijf hangt om het hele eind rondgedragen te worden... De koude, logische conclusie is dan dat het uiteraard een winnende strategie moet zijn om een minstens even goede conditie uit te werken voor een flike hap minder kilo's. Met mijn 35 heb ik ook het eeuwige loopleven niet meer: als ik dat ik dat experimenteel wil toetsen, moet het wel nu gebeuren. En dus ga ik voor het eerst in mijn leven op mijn gewicht letten, met dien verstande dat ik er onmiddellijk en zonder een seconde aarzeling mee ophoud als ik me daar om wat voor reden ook slecht bij voel. Een PR is mooi, maar ik heb er al een.

21:44 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

20 al direct een tiende van je maandtotaal achter de rug met nog 30 dagen te gaan. Dat moet lukken Stefan! En veel succes met het afvallen, ik zou dat ook eens moeten gaan doen, maar al dat eten is zoooo lekker!

Gepost door: Ruthje | 02-10-06

Een goede start Wat er ook gebeurt, je bent de maand goed begonnen, en zoals het spreekwoord zegt: goed begonnen is half gewonnen.

Gepost door: marc | 03-10-06

Gewicht... Al jaren draag ik een gewicht mee van 72-74 kg. Niet echt overdreven voor 1m87. Mijn omgeving probeert mij al jaren bij te mesten, maar daar heb ik helemaal geen behoefte aan! De laatste weken, met de geboorte van ons dochtertje (geen tijd om veel te eten en gejaagd leven). Zakte die langzaam tot 69 kg! Er is dus altijd wel wat te vinden... Nu ben ik toch wat gaan bijeten zodat ik terug op 70-71 kg sta, maar daar ga ik het toch houden. Inderdaad 3-4 kg die ik niet mee moet sleuen bij het lopen... Da's veel meer dan je kan bereiken met de aanschaf van wedstrijdschoenen...

Gepost door: Wim | 04-10-06

Gewicht Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje, maar heb nog een maandje meer voor de fond. Alhoewel mijn conditie minder is dan vorig jaar loop ik nu sneller, en de enige oorzaak die ik kan bedenken is dat ik een pak minder weeg. Dieten en lopen gaat bij mij het beste samen als ik niet alle dagen dieet. 4-5 dagen net voldoende calorieen, en 2 a 3 dagen een heel klein beetje minder lijkt voor mij heel goed te werken.

Gepost door: DijleLoper | 05-10-06

De commentaren zijn gesloten.