15-10-06

Training - Zondag 15 oktober 2006. (R-182)

11.7K in 59:51 (AHR 140).

De zaterdagse training sloeg ik over wegens een overdosis crosstraining: een uur in het zwembad en 5 uur brandhout stapelen. Dat slaat een gat van een tiental kilometer in mijn maanddoelstelling, maar ik kon echt geen pap meer zeggen aan het einde van de dag. Het gestoei met brandhout had mijn nek trouwens ook geen goed gedaan, en mijn rechter grote teen was helaas onder een slecht gestapeld paar blokken terecht gekomen.

Zondag echter wou ik toch niet helemaal overslaan. Ik was toch al van plan om na de twee brutale twintigers een weekje terug te plooien. Van mijn teen had ik niet veel last bij het lopen, hoewel hij een aantal interessante kleurschakeringen vertoont, en mijn nekspieren worden er niet veel beter of slechter van ten opzichte van stilzitten. When all was said and done was ik best tevreden met een OK en vrij makkelijk loopje. Nu lichamelijk even helemaal herstellen en we kunnen er weer tegenaan als Stoffel tegen zijn kat (zoals mr. Rosseel in het vijfde en zesde steevast zei).

21:59 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Training - Vrijdag 13 oktober 2006. (R-184)

10.5K in ongeveer 52:30 aan ongeveer AHR 145.

Net zoals woensdagmorgen om zes uur de wei in getrokken voor een ontspannen tochtje door de natuur. Of een betonnen woestijn, dat zou ook kunnen: geen fluit te zien behalve een flonkerende Orion en Pleiaden boven mijn kop. Er hing wat mist boven de Schelde, maar je zag aan de sterren dat die maar tot enkele meters hoog ging. Wat ik ook zo gek vond: afhankelijk van waar je loopt, kan je plots in een "zak" van merkelijk koudere temperatuur belanden. Ik heb nog geen pijl kunnen trekken in welke omstandigheden dat precies gebeurt: het komt voor tussen de bomen, weiden, ... maar ik vermoed dat het met de luchtvochtigheid te maken heeft.

Dat de statistieken deze keer een schatting zijn, heeft alles te maken met Arthur. Hij is dol op mijn Polar - cijfers en de tijd zijn helemaal zijn ding - en af en toe steekt hij de chrono voor een etmaal of zo in gang. Dan wil je wel eens over het hoofd zien dat het geheugen helemaal vol zit - normaal kan het ding een uur of twaalf opslaan - en zo ook deze keer. De 10.5 kilometer herinner ik me nog van het afdrukken bij thuiskomst, en qua tijd en hartslag heb ik voldoende tussenpunten gezien om vrij zeker te zijn dat ik er niet ver naast zit. En veel belang heeft het toch niet.

21:47 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Training - Woensdag 11 oktober 2006. (R-186)

8.8K in 42:09 (AHR 144).

Na de verwoestingen van zondag wou ik toch goed herstellen, ook al omdat mijn nek me wat parten speelt na enkele oncomfortabele nachten op een slecht Roemeens hoofdkussen. Te veel achterstand wou ik nu ook weer niet oplopen op mijn maandtotaal, en bijgevolg gingen we op woensdagmorgen om zes uur nog eens aan de bak. De temperatuur was nog goed genoeg voor T-shirt, maar het valt te vrezen dat dat niet lang meer zal duren.

Uit veiligheidsoverwegingen liep ik voornamelijk in de buurt van de Schelde, waar de combinatie van het duister en oorverdovend lawaai (zo leek het toch, maar alles is relatief) van de E40 en de industriezone van Zwijnaarde een zeer bevreemdend effect creeerde. Voor het eerst sinds ik besliste weer voor Rotterdam te gaan, ging de training supergemakkelijk. Je hebt zo van die dagen dat het allemaal vanzelf gaat en dat het lijkt alsof je zonder moeite nog 2 of 3 per uur rapper zou kunnen lopen. Dat eens meemaken op marathondag...

20:54 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Training - Zondag 8 oktober 2006. (R-189)

20.4K in 1:43:14 (AHR 164).

De gedachte aan Eindhoven 2005 borrelde een paar keer omhoog tijdens deze training. Het viel me behoorlijk zwaar door het restant reisvermoeidheid in mijn lijf en ook door een uur zwemmen met Arthur in de ochtend. Enfin, zwemmen... Twintig kilo kind rondzeulen. Heel plezant, daar niet van. Om nog te zwijgen van de vaderlijke "opoffering" om per zwemsessie een keer of tien in de grote glijbaan te "moeten"!

Maar toch per se 20 kilometer willen doen, om de discipline en routine er in te krijgen en ook omdat het wel ergens goed voor zal zijn zeker?

20:40 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Training - Donderdag 5 oktober 2006. (R-192)

5.7K in 29:48 (AHR 146).

Op mijn laatste avond in Boekarest wilde ik de training van maandag nog eens overdoen, omdat die eerste goed was meegevallen qua motivatie (niet altijd zo simpel, op een loopband) en ook om te vergelijken, uiteraard. En die vergelijking liet zich makkelijk maken: het gebrek aan regelmaat en de vermoeidheid met het einde van de week in zicht, zorgden niet meteen voor een slechter loopgevoel, maar de hartslagdrift was onmiskenbaar. De loopband van Life Fitness - overigens een van de beste waar ik ooit op liep - probeerde met groeiende wanhoop mijn hartslag omlaag te krijgen door het tempo te laten zakken. Het lag niet aan die machine, het lag aan mijn eigen machine. Grappig en ontluisterend tegelijk!

20:31 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-06

Training - Woensdag 4 oktober 2006. (R-193)

6.9K in 37:10 (AHR 133).

Van de ongeveer tien personen die de avond voordien het gemarineerde voornemen uitspraken om rond half zes te gaan lopen, bleef op het uur U slechts een gehard drietal over: mijn collega's Wouter (inlandse eik), Philippe (Franse acacia) en uw nederige dienaar (Belgische kerselaar). Wouter is qua stijl, uitzicht, geschiedenis en levenswijze een backpacker en hij nam het voortouw langs de donkere Boekarestse wegen. Eerst langs drukke maar stinkende boulevards met min of meer fatsoenlijke voetpaden (toch beter naar beneden blijven kijken of je enkel en de rest van het trainingsjaar gingen door middel van een potig gat naar de vaantjes), maar gaandeweg ook langs onverharde wegen, hopen afval, bouwvallige huizen en aftandse bushaltes met al even uitgeleefde mensen. "Ik wil de rand van dit meertje blijven volgen", was zijn uitleg voor de onorthodoxe parcourskeuze. Veel meer dan een stinkende poel was het niet, maar hier en daar waren al vissers in actie (nu ja) gekomen en dus zal hij het wel bij het rechte eind gehad hebben.

Veel schrik moet je in zo'n omstandigheden in een fit trosje van drie niet hebben... ware het niet van de legendarische Roemeense zwerfhonden. Ze werden gaandeweg talrijker, luider en driester. Wouter noch Philippe leken ook maar een beetje nerveus, maar sinds ik op mijn negende door een enorme zwarte labrador half aan stukken ben getrokken (zo herinner ik het mij toch), voel ik me altijd wat springerig in het gezelschap van een hond.

Toen Philippe en ik onze hotelkamer weer binnenstapten, zag ik aan zijn enkel een kapotte sok en bloed. Bleek dat een van die beesten hem effectief te grazen had genomen. "Waarom heb je daar niets van gezegd?", vroeg ik hem. "Ik zag dat je zo al nerveus genoeg was, en wou het niet erger maken." was zijn kurkdroge antwoord. Harde kerel is dat. Met zachte dwang hebben we hem rond de middag op kantoor door de bedrijfsdokter een paar spuiten laten zetten, want je weet maar nooit in dat soort streken.

13:01 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-10-06

Training - Maandag 2 oktober 2006. (R-195)

6K in 30:53 (AHR 142).

Rond een uur of vijf zat er een voldoende groot gat in mijn agenda om er een traininkje bij te nemen in een hotel in Boekarest. Daarbij kon ik ook een beetje van de lichte irritatie kwijt van de bomvolle ochtendvlucht met Tarom: 2.5 uur, vliegtuig te warm, middenste stoel tussen niet bijster aangenaam volk...

Om het leuk te houden: 30 minuten cardio waarbij de machine mij op 140 zou proberen te houden. Ik startte aan 12 per uur en hield dat een tiental minuten vol (waarbij met een paar graden helling werd gespeeld), maar nadien ging er om de zoveel tijd 0.1 per uur af om te eindigen op 10.9 per uur. Mooie training, en goed voor zowel herstel als conditieopbouw.

11:15 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-10-06

Training - Zondag 1 oktober 2006. (R-196)

20.4K in 1:45:51 (AHR 158).

Een van de aspecten die ik voor deze marathoncampagne wil verbeteren aan mijn trainingsregime, is focus. Zie ook Shawn Phillips elders op het net. 't Is nu niet dat ik die mens zijn titel van 's werelds beste abs wil afdoen, maar enkele van de dingen waar hij het over heeft, laten zich zonder meer vertalen naar het loopgebeuren. Qua tussentijdse objectieven, die de focus moeten verhogen, zijn de gewichts- en kilometerdoelen duidelijk. Wat gewicht betreft drukte ik de voorbije week al een paar keer 80.5 op de weegschaal. Check: ik ben eigenlijk al halfweg om op 1 november op of onder 80 kilo te gaan. Wat het maandtotaal van 200 kilometer betreft: niets beter dan de kop er eens lekker af te bijten met een twintiger. Wat bovendien "psychologisch onder de mensen komen" is: fijn om even te toetsen dat dit soort afstand nog altijd zonder probleem kan.

Onderweg ben ik met niets van dat alles bezig geweest, want het was een perfecte dag om te lopen en ik voelde me de hele tijd veel te veel in het moment om zelfs maar met tussentijden of hartslag bezig te zijn. Wel duwde ik hier en daar een tussenpunt op de chrono, maar dat is meer als later referentiemateriaal voor de lange winteravonden. De stroken asfalt klikten lekker weg, de wielertoeristen, wandelaars en mountainbikers knikten vriendelijk gedag en de wind moedigde de blaadjes aan die tikkertje speelden rond mijn benen. Vooraf vreesde ik even voor een terugval vanaf pakweg tien mijl, maar de eerste tien kilometer gingen voldoende traag om de hele afstand zonder inzinking door te komen. Een fond leggen - ook in lopen is het belangrijk.

Zodoende streep ik de officiele eerste dag van mijn voorbereiding door met een moreel als een huis. De weg is nog zeer lang (je kan 196 dagen eigenlijk geen marathonvoorbereiding noemen, maar de aanloop naar begin december of zo dient uiteraard om in die mate in vorm te raken dat het eigenlijke schema zelf kans op slagen heeft) en de zondagse duurlopen moeten vanzelfsprekend een stuk trager (en de hartslag een pak lager), maar als ik niet te veel roet op mijn bord krijg in de vorm van al te gekke professionele wendingen, blessures en dergelijke, plan ik voor mijn vijfde start op de Coolsingel mooie dingen - om nog te zwijgen over mijn vierde aankomst.

Nog even terugkomen op dat gewicht. Tot voor een paar maanden vond ik dat ik licht genoeg woog voor iemand van mijn lengte. Dat vind ik nog steeds, maar toch wil ik proberen om ditmaal op een lager competitiegewicht uit te komen dan ooit. Dat heeft veel te maken met de inspanningstest die ik op 17 juni dit jaar deed. Aan het UZ in Gent maten ze toen een VO2max van ongeveer 52 per wat-is-die-eenheid-ook-alweer (en daar valt door training niet veel meer aan te veranderen) en ook met mijn verzuringsprofiel konden ze best leven. Het enige, kurkdroge advies dat ik bijgevolg kreeg: "probeer een paar kilo kwijt te spelen". Als je bedenkt dat een topatleet van mijn lengte tussen de 12 en 14 kilo minder weegt, en dat alle vet bij het lopen gewoon passief aan je lijf hangt om het hele eind rondgedragen te worden... De koude, logische conclusie is dan dat het uiteraard een winnende strategie moet zijn om een minstens even goede conditie uit te werken voor een flike hap minder kilo's. Met mijn 35 heb ik ook het eeuwige loopleven niet meer: als ik dat ik dat experimenteel wil toetsen, moet het wel nu gebeuren. En dus ga ik voor het eerst in mijn leven op mijn gewicht letten, met dien verstande dat ik er onmiddellijk en zonder een seconde aarzeling mee ophoud als ik me daar om wat voor reden ook slecht bij voel. Een PR is mooi, maar ik heb er al een.

21:44 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Training - Maandag 25 september 2006. (R-202)

8.5K in 40:22 (AHR 152).

Ha! Lekker dempen doen ze, mijn paar #7 Gel Nimbus! Ze zijn weer een knakker of 5 duurder geworden, maar aan pakweg 19 eurocent per kilometer hoor je mij niet klagen. Lekkerrrrr lopen was dit: gezwind tegenwind over de Scheldeboord denderen voor een twintigtal minuten, en dan met de wind in 't gat door de Meersen terugkeren naar een paar korte maar pittige knikjes bij ons downtown, om te eindigen met een "stabiliteitsoefening" door aan 16 per uur over het houten wandelpad te sjezen. Drijf die hartslag aan het einde maar even op, het kan allemaal geen kwaad en het doet zo'n deugd en ge krijgt toch zo'n goesting naar meer!

Binnekort wordt het wat serieuzer. Op 1 oktober voor het eerst de weegschaaltest, en dan begint de kilometerteller te lopen voor die eerst maand 200K.

21:16 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Training - Zaterdag 23 september 2006. (R-204)

11.6K in 56:20 (AHR 161, MHR 185)

Lekker sportief dagje was dit. 's Morgens gingen we met zijn vieren voor een uurtje naar het gemeentelijke zwembad, waar het sportieve gedeelte niet zozeer uit zwemmen bestond maar eerder uit het boven water houden, verplaatsen en anderszins manipuleren van 20 kilo opgewonden vierjarige. Eenmaal deze thuis verder vermaakt (leve disney.com!), gevoederd, en tijdelijk naar dromenland afgevoerd in het gezelschap van een al even springerige doch afgematte achttienmaander, konden de Asics Gel Nimbus weer losgelaten worden op Merelbekes rustigste wegen. Slecht ging het niet, maar het hoge kilometeraantal op said Gel Nimbusjes begon zich te laten voelen. Tijd om weer eens richting "Running" in de Gentse Kortrijksepoortstraat te trekken.

21:09 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Training - Zondag 17 september 2006. (R-210)

15.3K in 1:18:20 (AHR 153)

Eens stevig op je mentale bek gaan, het kan 's anderendaags ook zo zijn voordelen hebben. Voor zover je je benen niet voor een paar dagen vol afvalstoffen hebt gelopen, kan je aan zo'n slechte dag een positief vervolg breien. Je trekt je loopmachientje namelijk weer op gang met beduidend meer voorzichtigheid. Dit was er zo eentje, en bovendien hield ik er een gevoel aan over dat het ondanks de maanden inactiviteit nog niet zo vreselijk slecht gesteld is met de conditie en dat het met meer dan een half jaar te gaan richting Coolsingel zeker OK komt als ik nu gauw in de juiste groef raak.

20:58 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Training - Zaterdag 16 september 2006. (R-211)

8.7K in 40:35 (AHR 164).

Ik twijfelde eraan nog een derde doelstelling toe te voegen aan het lijstje van 10 september, maar misschien dat ik dat maar doe. Wat ik in gedachten had, was: "Loop 20 trainingen die je als rotslecht catalogeert." Bij deze: one down, 19 to go. Het begon allemaal met veel enthousiasme en een strak tempo, maar de eerste twee, drie kilometer voelt iedereen zich goed. Daarna zakte het allemaal als een slechte souffle in elkaar. Het tempo mag dan uiteindelijk behoorlijk hoog liggen voor wat vrijblijvend gehuppel op zaterdagavond, maar vijf kilometer pompen en harken mist de stijl en klasse om met een "+" in het lijstje te komen. Maar 't zijn er een kleine negen en ze tellen zeker mee, en het is geen slechte zaak om er zo twintig op te vreten voor je aan de startlijn van de marathon staat.

20:19 Gepost door Stefan in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |